Research Output

Designing clinical blended spaces: a biophilic inspired digitally augmented evironment for use within a Child Protection Unit.

  This paper details the research, design and implementation process of a commissioned artist’s
integration of a biophilic design philosophy into the spatial and interaction design of Glasgow’s new Child Protection Unit (CPU) facility helping children suffering from physical
neglect, emotional and sexual abuse. It focuses on the blending of interactive digital augmentation and analogue elements of the design within two key spaces; the child’s room and the family room. The paper details the design direction emerging from an ethnographically informed study
involving in situ workshops and interviews with a focus on the child’s journey through the unit’s spaces with two critical aims, relaxing and empowering the child. The Child’s Room becomes the key space to relax and calm the child before examination, utilizing responsive
digital adaptive imagery and audio embedded within a larger analogue biophilic scene creating a relaxing and calming environment as has been demonstrated to help well being (Ryan et al, 2014; Cramer & Browning 2008). The Family Room supports remote observation
and facilitates clinically relevant adult-child interactions via a series of digital table applications grounded in Glaser’s Evidence Based Approach for identifying and understanding attachment disorders (Glaser, 2011; Prior & Glaser 2006) whilst providing long term child/family support

  • Date:

    13 July 2015

  • Publication Status:

    Published

  • Publisher

    Sheffield Hallam University

Citation

Mival, O., Hamilton, A. & Fischer, H. (2015). Designing clinical blended spaces: a biophilic inspired digitally augmented evironment for use within a Child Protection Unit. In Design4Health: Proceedings of the 3rd European Conference on Design4Health, 1-13. ISBN 978-1-84387-385-3

Authors

Keywords

Biophilic design; blended environments; interactivity;

Monthly Views:

Available Documents